PETER DE WIT

Peter himself

Biografie

Peter de Wit (1958) begon zijn loopbaan in 1979 in het weekblad Eppo met de cowboystrip Stampede! Daarnaast maakte hij wekelijks het Redactiestripje en tekende hij De Familie Fortuin, een gagstrip over een asociale familie. 

Met collega Hanco Kolk schreef hij scenario’s voor zijn strip Gilles de Geus. Samen maakten zij ook de fotostrip Mannetje&Mannetje voor de Eppo, die een vervolg kreeg als animatieserie voor de VPRO televisie en voor Teleac presenteerden ze de succesvolle cursus Strip& Cartoontekenen. Sinds 2000 maakt hij met Hanco kolk de dagstrip S1ngle over drie jonge vrouwen in de grote stad. S1ngle wordt in 15 kranten gepubliceerd. De serie werd voor televisie bewerkt en drie seizoenen uitgezonden op Net 5.

De bekendste creatie van Peter de Wit is Sigmund, een dagelijkse strip over een psychiater die niet zachtzinnig met zijn patiënten omspringt. Deze dagstrip staat sinds 1994 in de Volkskrant en jaarlijks wordt een selectie van de afleveringen gebundeld door uitgeverij De Harmonie. Van de strip zijn inmiddels meer dan 50 boeken verschenen.

In 1995 won Peter de Wit de VSB-Publieksprijs voor zijn boek Sigmund eerste sessie en in 1999 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.